Karpatka straciatella

5 (193 ocen)

  • 30 min

Karpatka jest dosyć częstym gościem przy niedzielnej kawie. Pomyślałam, że trzeba ją troszkę odmienić. Oto karpatka w wersji straciatella.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl wody
    1 margaryna
    2 szkl. mąki pszennej
    6 jajek
    Krem:
    ½ l mleka
    15 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła
    1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wodę z margaryną gotujemy i wsypujemy do tego mąkę. Prażymy ok. 15 min. (Im dłużej prażymy tym większe „Karpaty”). Odstawiamy, aby ostygło.
    2. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie formy i pieczemy w 180o C, aż powstaną „Karpaty” i się zarumienią.
    3. W pół szklanki mleka rozrabiamy mąki, zaś resztę mleka stawiamy na ogniu z cukrem zwykłym i waniliowym. Gotujemy budyń, studzimy.
    4. Kostkę masła ucieramy, jak zbieleje i nabierze objętości dodajemy po jednej łyżce budyń i ucieramy. Na koniec dodajemy startą tabliczkę czekolady.
    5. Na jedną część placka wykładamy krem i przykrywamy drugim, posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować