Karpatka straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wodę z margaryną gotujemy i wsypujemy do tego mąkę. Prażymy ok. 15 min. (Im dłużej prażymy tym większe „Karpaty”). Odstawiamy, aby ostygło.
2. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie formy i pieczemy w 180o C, aż powstaną „Karpaty” i się zarumienią.
3. W pół szklanki mleka rozrabiamy mąki, zaś resztę mleka stawiamy na ogniu z cukrem zwykłym i waniliowym. Gotujemy budyń, studzimy.
4. Kostkę masła ucieramy, jak zbieleje i nabierze objętości dodajemy po jednej łyżce budyń i ucieramy. Na koniec dodajemy startą tabliczkę czekolady.
5. Na jedną część placka wykładamy krem i przykrywamy drugim, posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze