Karpatka straciatella

  • wyświetlono: 997 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 1

Karpatka jest dosyć częstym gościem przy niedzielnej kawie. Pomyślałam, że trzeba ją troszkę odmienić. Oto karpatka w wersji straciatella.

agatku87
  • 30min

Składniki

Ciasto:
2 szkl wody
1 margaryna
2 szkl. mąki pszennej
6 jajek
Krem:
½ l mleka
15 dkg cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 gorzka czekolada

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka straciatella

  • 1. 1. Wodę z margaryną gotujemy i wsypujemy do tego mąkę. Prażymy ok. 15 min. (Im dłużej prażymy tym większe „Karpaty”). Odstawiamy, aby ostygło.
    2. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie formy i pieczemy w 180o C, aż powstaną „Karpaty” i się zarumienią.
    3. W pół szklanki mleka rozrabiamy mąki, zaś resztę mleka stawiamy na ogniu z cukrem zwykłym i waniliowym. Gotujemy budyń, studzimy.
    4. Kostkę masła ucieramy, jak zbieleje i nabierze objętości dodajemy po jednej łyżce budyń i ucieramy. Na koniec dodajemy startą tabliczkę czekolady.
    5. Na jedną część placka wykładamy krem i przykrywamy drugim, posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ek1f4a

Dodane przez: JacobTastes

Karpatka

Karpatka to ciasto, które uchodzi...

Karpatka

Dodane przez: dragonik7

Karpatka

najlepsza karpatka to ta zrobiona...

karpatka

Dodane przez: Maggie79

KARPATKA

Karpatka – ciasto iście królewskie-...

image-06m5kt0

Dodane przez: Luśka16

Karpatka

Pyszna karpatka.

Karpatka

Dodane przez: akrobatka22

Karpatka

Klasyka sama w sobie :) Ciasto,...

Karpatka

Dodane przez: Paulina16621

Karpatka

Najlepsze ciasto z kremem na rodzinne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE