Karpatka straciatella

0 (0 ocen)

Lekka, delikatna i aksamitna.

Składniki:

  • Ciasto karpatkowe:
    1 1/4szkl. Mąki pszennej
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    ok 750ml mleka
    4jajka
    1szkl. Wody

    Masa budyniowa:
    2łyżki mąki pszennej
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    5łyżek budyniu waniliowego
    1cukier waniliowy
    325g margaryny
    1/2szkl. Cukru
    3łyżki żelatyny
    1/2czekolady

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania wierzchu
    galaretka szafirowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Karpatka Desery

Karpatka straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto karpatkowe: Wodę zagotować ze 125g margaryny. Stopniowo dodajemy mąkę. Podgotować. Ostudzić. Następnie porcjami wbijamy jajka- zmiksować oraz wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2części i piec w osobnej blaszce 28/24 po 20min w tem. 200C, a potem 10min w 150C.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia a następnie wylać delikatnie na 1blat karpatki.Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
  • 3. Masa budyniowa: Budyń wraz z mąkami rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Resztę margaryny utrzeć z budyniem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie wlać do masy budyniowej-zmiksować do połączenia składników. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do masy, wymieszać.Gotową masę wylać na stężałą galaretkę przykryć 2blatem i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masa budyniowa Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować