Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z masą budyniową. Przypominające dawne czasy i spotkania rodzinne. Teraz trochę zapomniane a szkoda bo jest bardzo pyszne. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    125 gram masła
    5 jajek
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Na krem
    2 szklanki mleka
    kostka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    2 cukry waniliowe
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka 1. Ciasto parzone : Do garnka wlać wodę i dodać masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto miksować mikserem dodając po 1 jajku a na końcu dodać proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do blaszki. Rozprowadzany łyżką. Pieczemy w temp.190 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor. Studzimy.
    Krem: Do garnka wlewamy połowę mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier waniliowy, obie mąki i miksujemy. Wlewamy do wrzącego mleka szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Następnie przecieramy przez metalowe sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek. Gorący budyń miksujemy z masłem. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na jeden blat przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Później posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować