Karp to ryba, która wywołuje skrajne emocje. Jedni go kochają, inni nie chcą nawet wziąć do ust. Prawda jest taka, że dla wielu osób to tradycyjna ryba na świątecznym stole, której w Święta zabraknąć nie może. I dla nich właśnie powstała ta galeria.

Karpia można przygotować go na wiele sposobów, co sprawia, że jest to ryba uniwersalna i zadowoli różne gusta. Karp smażony, karp w galarecie, karp po żydowsku to najpopularniejsze sposoby na tę rybę. My jednak pokazujemy Wam, jak klasyczne pomysły na tę rybę zmienić w pyszne i zaskakujące przepisy wigilijne, które przypadną do gustu Waszym gościom.

Świąteczny karp to jednak nie tylko ryba w galarecie czy smażone dzwonka. Bardziej przystępną jego wersją jest na przykład zupa rybna. Co ciekawe, ryba ta może nam także posłużyć do przygotowania wywaru do barszczu czerwonego. W jaki sposób? Zobacz przepis na zupę z głowy karpia, by się przekonać!

Zanim jednak sięgniecie po przepisy, przeczytajcie przewodnik: filetowanie karpia krok po kroku i jak usmażyć karpia na patelni.

 

Zobacz jeszcze więcej świątecznych przepisów!