Karp nadziewany kaszą z grzybami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Karp na stole wigilijnym to nasza polska tradycja. Ryba ta kojarzy nam się głównie z wersją smażoną. Ja chcę wam zaproponować karpia bardziej delikatnego gotowanego na parze podanego z kaszą gryczaną, żurawiną i grzybami. W moim domu dużo je się kaszy. Można ją przygotować też w wersji bardziej świątecznej z karpiem.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marynata:


    5 dzwonków z karpia
    1 cebula biała

    sól, pieprz

    1 łyżeczka majeranku


    farsz:
    1 woreczek kaszy gryczanej

    1 cebula czerwona

    1 garść suszonych grzybów

    3 łyżki żurawiny suszonej

    10 śliwek suszonych

    sól, pieprz czarny i czerwony

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp nadziewany kaszą z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, majeranek i odstawiam w marynacie na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuje dzwonka karpia z marynaty i gotuje na parze 10 minut.

    Grzyby namaczam w zimnej wodzie na noc, i na drugi dzień gotuję do miękkości około godzinę. Potem odcedzam i kroję drobno. Cebule też kroję. Kasze gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Na patelni przesmażam cebulę na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę. Dodaję żurawinę, pokrojone śliwki, kaszę, pokrojoną natkę. Doprawiam solą, pieprzem. Dzwonki karpia wypełniam farszem. Posypuję ziarnami pieprzu czerwonego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować