KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Karp zapiekany z kaszą i bakaliami to świetny przepis na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Filety układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pyszną kaszą z bakaliami i zapiekamy.

Składniki:

  • 600 g fileta z karpia
    50 g śliwek suszonych
    50 g moreli suszonych
    50 g żurawiny suszonej
    100 g kaszy jęczmiennej
    300 ml wody
    1 jajko
    1 łyżeczka miodu
    50 g masła
    20 ml oleju
    skórka i sok z 1/2 cytryny
    natka pietruszki
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp zapiekany z kaszą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przekładamy do garnka, podpiekamy na oleju, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy.
    Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny aby ryba przeszła smakiem.
    Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch każdego kawałka ryby kładziemy po porcji kaszy i kawału masła. Dociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty.
    Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Karp Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować