Karp na niebiesko

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Do niedawna gotowałam dla 9 osób, teraz tylko dla męża i 3-letniej Oliwii. Przepis na wigilijnego karpia mam od babci.

Składniki:

  • ● 1,5-kg karp
    ● 3 pory
    ● 3 kwaśne jabłka
    ● żółtko
    ● 375 ml octu winnego
    ● 125 ml białego wina
    ● 5 dag masła
    ● przyprawy: po kilka ziaren pieprzu i jagód jałowca, liść laurowy
    ● 3-4 łyżki chrzanu
    ● sok z cytryny
    ● po 200 ml bulionu i kremówki
    ● pieprz
    ● sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp na niebiesko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia oczyszczamy (zostawiamy
    łuski). Nacieramy
    wewnątrz solą. Wrzącym
    octem polewamy rybę, aż zabarwi się
    na niebiesko.
    Usuwamy łuski.
    Do 375 ml wrzącej wody
    dodajemy wino i przyprawy. Gotujemy
    10 minut. Wkładamy karpia
    i gotujemy ok. 30 minut.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy.
    Pory kroimy w krążki. Gotujemy
    10 minut w bulionie. Dodajemy
    jabłka i dusimy 3-4 minuty.
  • 3. Sok i kremówkę mieszamy
    z chrzanem i zaciągamy żółtkiem.
    Doprawiamy. Karpia podajemy
    z sosem i porami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (188 ocen)

Pstrąg

To może cię zainteresować