Do niedawna gotowałam dla 9 osób, teraz tylko dla męża i 3-letniej Oliwii. Przepis na wigilijnego karpia mam od babci.
Składniki:
● 1,5-kg karp
● 3 pory
● 3 kwaśne jabłka
● żółtko
● 375 ml octu winnego
● 125 ml białego wina
● 5 dag masła
● przyprawy: po kilka ziaren pieprzu i jagód jałowca, liść laurowy
● 3-4 łyżki chrzanu
● sok z cytryny
● po 200 ml bulionu i kremówki
● pieprz
● sól
Karp na niebiesko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia oczyszczamy (zostawiamy
łuski). Nacieramy
wewnątrz solą. Wrzącym
octem polewamy rybę, aż zabarwi się
na niebiesko.
Usuwamy łuski.
Do 375 ml wrzącej wody
dodajemy wino i przyprawy. Gotujemy
10 minut. Wkładamy karpia
i gotujemy ok. 30 minut.
2.Jabłka obieramy i ścieramy.
Pory kroimy w krążki. Gotujemy
10 minut w bulionie. Dodajemy
jabłka i dusimy 3-4 minuty.
3.Sok i kremówkę mieszamy
z chrzanem i zaciągamy żółtkiem.
Doprawiamy. Karpia podajemy
z sosem i porami.
Komentarze