KARP NA NIEBIESKO, czyli dietetyczna rybka

4.5 (187 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jak wiemy , Karp jest tłustą rybą. Z tego wynika, że osoby będące na diecie nie powinny go jeść, zwłaszcza przy diecie wątrobowej. Jednak odpowiednio zrobiony i doprawiony, traci swoją szkodliwą moc.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - sprawiony karp: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 200 mililitrów
    - masło: 125 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ocet: 0.5 szklanki
    - starty chrzan: 3 łyżki
    - pieprz kolorowy kulki: 5 sztuk
    - ziele angielskie/ziarenka: 5 sztuk
    - plastry cytryny: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp na niebiesko, czyli dietetyczna rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia dokładnie umyć zwłaszcza od środka, na zewnątrz delikatnie opłukać by nie uszkodzić skóry. Do środka ryby włożyć filiżankę (dnem do góry).

    W naczyniu zagotować ocet, polać nim karpia (jego skóra zabarwi się wtedy na niebiesko). Cebulę obrać i pokroić w krążki. Do rondla wlać 2 litry wody, osolić i dodać cebulę, pieprz, ziele angielskie i zagotować. Karpia umieścić na drucianej podkładce do ryb lub na sitku i włożyć do wywaru, ryba nie powinna dotykać dna rondla. Podgrzewać 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić.

    Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem, doprawić solą i cukrem.Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plasterkami cytryny. Masło stopić, przelać do sosjerki i podać do ryby.

    Karpia takiego można także dusić w porach z jabłkami. Polecam

    To nic trudnego, szybko się robi, a efekt zadziwi gości w wigilijny wieczór.

    Jak wiemy , Karp jest tłustą rybą. Z tego wynika, że osoby będące na diecie nie powinny go jeść, zwłaszcza przy diecie wątrobowej. Jednak odpowiednio zrobiony i doprawiony, traci swoją szkodliwą moc i zyskuje ciekawy i zdrowy smak, którym się może delektować każdy.
    Nie wszyscy przepadają za tą rybą, a to ze względu na ości, zapach i tłuszcz. Z ością można sobie poradzić, zapach wody i mułu można zlikwidować, a tłuszcz zneutralizować przy przygotowywaniu lub czymś przeciwnym w czasie ucztowania. Wszystko przede wszystkim zależy od sposobu oprawienia i przygotowania tej ryby.
    Jest to bardzo elegancka i polecana potrawa.

    Walory tego delikatnego i lekkostrawnego wigilijnego karpia, udekorowanego śmietaną chrzanową i plastrami cytryny podkreślą dodatki i przyprawy. Ja takiego karpika przygotowałam mojej mamie jak była na diecie szpitalnej podczas przepustki na święta. Bardzo jej smakował i czuła się wysmienicie, bo już płakała, że nie będzie mogła spróbować karpia przez dietę. A tu proszę....
    Mam nadzieję, że ten pomysł przypadnie i Wam do gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karp na niebiesko

To może cię zainteresować