Karniyarik bakłażan po turecku

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kuchnia turecka, polecam bo danie bardzo smaczne, lekkie i zdrowe. Jestem miłośniczką bakłażana

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 bakłażany
    2 pomidory
    1 cebula
    200 g mięsa mielonego
    2 ząbki czosnku
    1 papryka zielona
    pieprz, sól
    olej rzepakowy
    200 ml sosu pomidorowego
    szczypta ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karniyarik bakłażan po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Bakłażany kroję wzdłuż wydrążam środek i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Płucze z soli smaruję oliwą i układam na blaszce. Wstawiam do piekarnika na 30 minut temp 180 stopni. Cebule obieram i kroję drobno, dodaję pokrojone kawałki miąższu bakłażana, połowę papryki i dalej przesmażam. Dodaję pokrojonego jednego pomidora w kostkę wcześniej sparzonego, następnie dodaję mięso mielone, czosnek sprasowany. Dodaję dwie łyżki sosu pomidorowego. Doprawiam solą, pieprzem. Bakłażana podpieczonego napełniam farszem, układam w naczyniu do zapiekania, dodaję na każdą połówkę kawałki pomidora i papryki zielonej. Wylewam sos pomidorowy. Jak jest za gęsty dolewam wodę. Wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięso mielone Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować