Karniyarik bakłażan po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Bakłażany kroję wzdłuż wydrążam środek i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Płucze z soli smaruję oliwą i układam na blaszce. Wstawiam do piekarnika na 30 minut temp 180 stopni. Cebule obieram i kroję drobno, dodaję pokrojone kawałki miąższu bakłażana, połowę papryki i dalej przesmażam. Dodaję pokrojonego jednego pomidora w kostkę wcześniej sparzonego, następnie dodaję mięso mielone, czosnek sprasowany. Dodaję dwie łyżki sosu pomidorowego. Doprawiam solą, pieprzem. Bakłażana podpieczonego napełniam farszem, układam w naczyniu do zapiekania, dodaję na każdą połówkę kawałki pomidora i papryki zielonej. Wylewam sos pomidorowy. Jak jest za gęsty dolewam wodę. Wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut
Komentarze