Śledzie po turecku

4.5 (174 ocen)

pasta paprykowa dodaje im pysznego smaczku

Składniki:

  • 70 dag matiasów
    2 szklanki oleju rzepakowego
    3 papryki czerwone
    2 pomidory
    oregano
    pieprz do smaku
    curry do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie opłukać, zalać wodą i odstawić na 3 godziny do wymoczenia. Po tym czasie pokroić na kawałki. Co godzinę wymienić wodę, żeby śledzie nie były za słone. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Papryki sparzyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito. Do oleju dodać oregano, pieprz oraz curry. Zagotować i ostudzić. W słoju układać warstwami śledzie, pastę paprykową i pokrojone pomidory. Następnie znowu warstwę śledzi, pasty paprykowej i pokrojonych pomidorów. Tak układać do wykończenia składników. Wszystko zalać wcześniej przygotowanym olejem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować