Karnawałowe róże

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ciasteczka, idealne na karnawał. Róże karnawałowe są proste, efektowne i niezmiernie smaczne. Pięknie prezentują się na talerzu, dość szybko można je przygotować. U nas znikły w mgnieniu oka :)

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag mąki
    4 żółtka
    1 jajko
    5 łyżek śmietany
    1 łyżka spirytusu
    szcz. soli

    olej do smażenia
    cukier puder
    marmolada ( najlepiej o smaku róży )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karnawałowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, w której będziemy łączyć wszystkie składniki, dodajemy śmietanę. Te dwa składniki możemy już wymieszać. Następnie dodajemy spirytus, wrzucamy żółtka, posypujemy solą i wbijamy jajko. Całość mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się odpowiednio i wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie się już przyklejać do ręki.
  • 2. Ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto. Następnie uderzamy, najlepiej wałkiem, przez ok. 15 min. do momentu, aż pojawią się niewielkie pęcherzyki, wtedy efekt ubijania będzie już wystarczający. Ciasto podzielić na 4 części. Jedną z czterech części rozwałkować bardzo cienko. Im to ciasto będzie cieńsze tym lepiej, będzie bardziej chrupkie, no i szybciej zrobią się nasze róże. Następnie trzeba przygotować 3 średnice szklanek bądz kieliszków. No i wycinamy kółka. Kółka o trzech różnych wymiarach (średnicach), wycinamy tyle samo kółek dużych, średnich i małych. Następnie nacinamy nożem po obwodzie każdego kółka cienkie kreseczki. One podczas smażenia spowodują, że nasza róża będzie miała piękne płatki. Następnie moczymy palca w białku i smarujemy pierwsze największe koło, dodajemy na niego średniej wielkości koło, również smarujemy białkiem, a na koniec najmniejsze. Przyciskamy mocno palcem tak, aby 3 koła dokładnie się ze sobą skleiły.
  • 3. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy nasze róże mniejszą stroną. Smażymy do momentu, aż się zarumienią, po czym odwracamy na drugą stronę, a następnie odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby się pozbyć nadmiaru tłuszczu.

    Na koniec róże posypać cukrem pudrem. Następnie nabijamy dekorator do ciast marmoladą i nadziewamy róże.

Porady

Przepis pochodzi ze str: https://www.youtube.com/watch?v=BpAiVXdCCdY

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować