Ogórki szaszłykowe

  • wyświetlono: 2687 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od mamy, która robi te przepyszne ogóreczki od paru ładnych lat!

  • 230min

Składniki

3 kg ogórków,
8 cebul małych lub 4 duże,
mniej niż 1/2 szklanki soli.

ZALEWA:
5 szkl. wody,
2 szkl. octu 10%,
3 szkl. cukru.

Dodatkowo:
przyprawa do szaszłyków 20g,
1 łyżka ziela ang.,
1 łyżka gorczycy.

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki szaszłykowe

  • 1. Ogórki umyć (NIE OBIERAĆ), w łupinkach pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki razem z cebulą nasolić na 3 godz., w między czasie kilka razy przemieszać. Później wytworzony sok wylewamy.
  • 2. Składniki zalewy zagotować. Do gorącej dodać przyprawę do szaszłyków, ziela i gorczycę. Wymieszać.
  • 3. Odcedzone ogórki z cebulą nakładać do słoików, zalać gorącą zalewa. Pasteryzować 13-15min (1l słoiki).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne

Dodane przez: kuchnia ani

Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne

Jeśli macie duże ogórki i nie wiecie...

ogórki kiszone

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ogórki kiszone

Przepis każdemu znany na takie...

Ogórki curry

Dodane przez: Cukiereczek

Ogórki curry

To moje ulubione ogórki ze słoika....

Ogórki kiszone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki kiszone

Ogórki, które zawsze muszą być...

ogórki kanapkowe

Dodane przez: mariola1972

Ogórki kanapkowe

ogórki świetnie się przechowują...

Ogórki konserwowe

Dodane przez: Ola1984

Ogórki konserwowe

Pyszne, chrupiące i aromatyczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE