kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla nas idealne!

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków,
    125 g mąki ziemniaczanej,
    jajko,
    sól.

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Ostygnięte ziemniaki przepuść przez maszynkę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i wymieszaj.
  • 3. Z przygotowanego ciasta formuj małe, spłaszczone kulki. Palcem zrób małe wgłębienia.
  • 4. Kluski wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj ok. 5 min.

Porady

Z tej porcji wychodzi ok. 12 średnich klusek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy