Karkówka z warzywami i piwem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki myjemy, osuszamy, następnie lekko rozbijamy i oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz przyprawą do karkówki.
Na rozgrzanej patelni z oliwą, na dość dużym ogniu szybko obsmażamy karkówkę z obu stron.
2.Na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę.
3.Paprykę czerwoną, marchew, por myjemy, obieramy i kroimy: paprykę w słupki, marchew w plastry a por w pół księżyce.
4.Zeszkloną cebulę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy 4 kawałki karkówki, przykrywamy połową warzyw, następnie kładziemy karkówkę i warzywa.
5.Zalewamy pomidorami z puszki i piwem, zamykamy naczynie żaroodporne, wstawiamy do piekarnika na 40minut w temperaturze 170 stopni C.
6.Tak przygotowaną karkówkę można podać z ugotowanym ryżem lub młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, smacznego:)
Komentarze