Karkówka z kurkami i bambusem

0 (0 ocen)

Jest to danie dla osób lubiących wyraziste smaki :-)

Składniki:

  • 3 plastry ładniej mięsistej karkówki (u mnie grubość około 1cm)
    150g kurek
    150g pędów bambusa krojonych w paseczki po odsączeniu
    1 łyżka masła
    3-4 łyżki oleju
    opcjonalnie szczypiorek do posypania
    Przyprawy:
    sól morska,pieprz kolorowy,sos sojowy ciemny,estragon w proszku,czosnek granulowany,przyprawa do wieprzowiny wg.uznania. (dokładnej ilości przypraw nie podam bo każdy ma inne kubeczki smakowe,podczas robienia tej potrawy trzeba po prostu próbować :)od siebie dodam że sporo dodałam estragonu bo uwielbiam jego smak i zapach)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z kurkami i bambusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyszczamy,jeśli są większe kroimy na drobniejsze kawałeczki. Podsmażamy na maśle do odparowania płynu - odstawiamy.
  • 2. Umyte i osuszone plastry mięsa kroimy w średnią kostkę.Na głębszej patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso wyżej wymienione przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości karkówki.Od czasu do czasu zaglądając czy płyn który się wytworzył za bardzo nie wyparował.Jeśli sie tak stanie podlewamy minimalnie wodą. Jak mięso jest już miękkie dodajemy odsączonego bambusa,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 min. pod przykryciem . Po tym czasie odkrywamy dodajemy wcześniej przygotowane kurki-mieszając trzymamy wszystko jeszcze przez jakiś czas na ogniu żeby przestudzone grzybki nie były zimne. Całość próbujemy jak za mdłe to sobie doprawiamy i gotowe.
    Podajemy z czym kto lubi - - - Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bambus Grzyby Karkówka Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować