Karkówka z grilla marynowana w piwie

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Karkówka jest smacznym mięsem do grillowania, podstawą jej smaku jest marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku.Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe, najlepiej do niej smakuje sos barbecue.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,20 kg karczku

    Marynata:
    ½ czerwonej cebuli
    5 ząbków czosnku
    1 szklanka piwa
    1 łyżka musztardy
    ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu
    ½ łyżeczki brązowego cukru
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    1 gałązka rozmarynu
    ½ łyżeczki suszonej kolendry
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy
    2-3 liście laurowe
    Szczypta kminku
    szczypta ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Musy Grill

Karkówka z grilla marynowana w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mrc0jn 1. Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry.
  • image-021sd56 2. Przygotowuję marynatę:
    Ziarenka pieprzu, cukier, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na proszek, przesypuję zioła do miski, wlewam powoli piwo,
  • image-13vy9j8 3. dodaję musztardę, mieszam, wlewam oliwę, dodaję posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz liść laurowy, sól, mieszam ponownie, maczam po plastrze w marynacie mięso, układam w naczyniu zalewam mięso reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki.
  • image-0ix8t7w 4. Następnego dnia przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie i złociste.

    Podaję z sosem barbecue.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Marynata Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować