Soczysta pieczona karkówka

4.5 (151 ocen)

  • 8 godz. 50 min

Pieczona karkówka, to danie mięsne które wyniosłam z domu rodzinnego kiedy to ze swojskiego mięsa przygotowywało się pyszne dania mięsne domowej roboty. Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu, mięso nie jest swojskie, ale przepis wciąż wspaniale się sprawdza :)

  • 8 godz. 50 min

Składniki:

  • • 1 kg karkówki
    • 2 duże cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • Przyprawy; sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do karkówki i inne wg. Uznania
    • Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. karkówkę myjemy pod bieżącą wodą
    2. do większego pojemnika wlewamy ¼ szklanki oleju i wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy
    3. karkówkę obtaczamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy do pojemnika z przyprawami, następnie mięso dokładnie obtaczamy w tej marynacie
    4. mięso odkładamy do lodówki na 3 h
    5. po tym czasie karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wsypujemy wcześniej pokrojoną w talarki cebulę,
    6. mięso wkładamy do pieca rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 2 h, w między czasie do naczynia wlewamy gorącą wodę przewracając mięso.
  • 2. 1. karkówkę myjemy pod bieżącą wodą
    2. do większego pojemnika wlewamy ¼ szklanki oleju i wsypujemywszystkie przyprawy, mieszamy
    3. karkówkę obtaczamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy do pojemnika z przyprawami, następnie mięso dokładnie obtaczamy w tej marynacie
    4. mięso odkładamy do lodówki na 3 h
    5. po tym czasie karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wsypujemy wcześniej pokrojoną w talarki cebulę,
    6. mięso wkładamy do pieca rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 2 h, w między czasie do naczynia wlewamy gorącą wodę przewracając mięso
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować