Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lubicie karkówkę? A jak ją przyrządzacie? Ja dzisiaj zapiekłam karkóweczkę w rękawie, ale uprzednio zamarynowałam ją w całkiem ciekawy sposób. Nie bójcie się kawy w marynacie, nadała mięsu bardzo ciekawy smak. Spróbujcie.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1kg karkówki w kawałku
    – 5 ząbków czosnku
    – 2 łyżki sosu worcester
    – 2 łyżki kremu balsamicznego
    – 1 łyżka oliwy z oliwek
    – 1 łyżka sosu sojowego
    – 3 łyżki cukru trzcinowego
    – 1,5 łyżki drobno mielonej kawy
    – 1 łyżeczka papryki cayenne
    – 1/2 łyżeczki kurkumy
    – 1 łyżeczka estragonu
    – sól i pieprz wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, ponakłuwać. Czosnek przepuścić przez praskę, estragon rozetrzeć w dłoniach. Składniki na marynatę wymieszać w misce. Mięso włożyć do marynaty, natrzeć dokładnie, szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i schować do lodówki na około 2h.
    Po tym czasie, mięso pokroić na plastry/ kotlety, włożyć do rękawa do zapiekania razem z marynatą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1,5 godziny, następnie rozerwać rękaw i piec przez kolejne 10 minut. Karkówkę podałam z ziemniakami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty na ostro. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marynata Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować