2 kg kiszonej kapusty
1 kg zwyczajnej kiełbasy
50 dag wędzonego chudego boczku
Kilka wędzonych śliwek węgierek
Kilka suszonych grzybów
Przecier pomidorowy
Papryka w proszku słodka i ostra
Przyprawa do bigosu
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Sól, pieprz
Bigos z wędzonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to płuczemy ją w zimnej wodzie. Zalewamy wodą doprowadzamy do zagotowania i odcedzamy. Wlewamy nową wodę dajemy liście, ziele i pokrojone, namoczone wcześniej grzyby, gotujemy do miękkości. Międzyczasie kroimy kiełbasę, boczek w kostkę. Podsmażamy bez tłuszczu na patelni do lekkiego spieczenia mięsa. Dodajemy do miękkiej kapusty razem z pokrojonymi na paseczki śliwkami. Wlewamy przecier, dajemy papryki i doprawiamy do smaku. Gotujemy razem ok. 70 minut. Najlepszy jest na drugi dzień.
Komentarze