Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie z cebulą. Urozmaiceniem potrawy jest ser koryciński.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 plastrów karkówki
    2 cebule (duże)
    1 listek laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    papryka słodka w proszku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    4-5 kawałków sera korycińskiego (tyle ile jest plastrów mięsa)
    Ponadto:
    mąka pszenna do obtaczania mięsa
    odrobina wody
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w plastry mięso - delikatnie rozbić i oprószyć papryką, solą oraz pieprzem.
    Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (z obu stron) na złoty kolor.
    Dodać cebule uprzednio pokrojone w piórka.
    Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody.
    Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości.
    (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.)
    Danie doprawić do smaku.
    Na końcu na każdym kawałku karkówki ułożyć ser koryciński i przetrzymać na patelni do momentu, aż ser się rozpuści.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
    (U mnie tym razem był to makaron wymieszany również z serem korycińskim.)

Porady

Można też użyć innego rodzaju mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować