REKLAMA

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej

wyświetlono: 3060 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Plastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :

opublikowany: 09.03.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
    4 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki przyprawy do karkówki

    1 duża cebula
    200 g pieczarek
    500 g kapusty kiszonej
    1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati
    2 szklanki bulionu drobiowego
    1 łyżka miodu
    sól
    majeranek
    pieprz czarny
    olej rzepakowy do smażenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.

  • 2. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć i pokroić na drobniejsze kawałki (wg gustu) Pieczarki skroić w plasterki.
    Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć plastry zamarynowanej karkówki po 1 minucie z każdej strony. Powinna się przyrumienić.
  • 3. Mięso przełożyć do naczynia z szerokim dnem. Na tą samą patelnię wrzucić skrojoną w kostkę cebulę, usmażyć i przełożyć do karkówki. Tak samo postąpić z pieczarkami i kiszoną kapustą.
    Wlać do wszystkiego bulion drobiowy i przecier pomidorowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i postawić na minimalnym ogniu, tak aby delikatnie się dusiło przez około 1,5 godziny. Pod koniec duszenia, można zdjąć pokrywkę, aby trochę płynu odparowało. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)

Porady

Wybieramy ładną karkówkę, z jak najmniejszą ilością tłustych kawałków. Mięso przed smażeniem warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby się trochę ogrzało. Przecier pomidorowy - domowy, nie koncentrat - można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki i skrojonymi.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ankad21 ankad21

Karkówka w kiszonej kapuście

Jeszcze nigdy tak dobrej karkówki nie jadłam. Niebo w gębie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.03.2017 | wyświetlono: 115044 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: violast11 violast11

KARKÓWKA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Pyszne sycące danie z piekarnika

kategoria: kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 09.10.2012 | wyświetlono: 245980 Książki kucharskie: 26 | Polecenia: 0
Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Karkówka w kiszonej kapuście

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 25.11.2015 | wyświetlono: 5542 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: anik9 IMG_0024 (1)

Karkówka w kiszonej kapuście

Danie, które pokocha każdy mężczyzna :)

kategoria: kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 05.11.2018 | wyświetlono: 2135 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE