Karczek ze słodką kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie przygotowane na konkurs. Wyśmienita uczta na chłodny zimowy dzień.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg karczku
    1 słodka kapusta średniej wielkości
    15 dag pieczarek
    1 cebula
    przyprawy
    1 mały słoik koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    4 łyżki smalcu
    1 jabłko kwaskowe
    2 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek ze słodką kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek, jabłko, pieczarki 1. Karczek pokroić w cienkie plastry, natrzeć przyprawami, zostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na 1 łyżce masła. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko obrać pokroić w plastry.
    Plastry obsmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do naczynia żaroodpornego warstwami: mięso, cebula, pieczarki. Każdy plaster posmarować majonezem. Obłożyć plastrami jabłka i udusić do miękkości w piekarniku.
    Kapustę pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie podlać wodą, dodać łyżkę masła i smalcu - ugotować do miękkości, zalać koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy do smaku, gotować na wolnym ogniu 5 minut. Mąkę - 2 łyżki przemieszać z 2 łyżkami smalcu, podsmażyć na patelni, dodać wodę rozmieszać, by nie było grudek, zagotować, dodać do kapusty. Zagotować. Podawać plastry karczku z kapustą i ziemniakami. Dowolnie udekorować.

Porady

Danie można spożywać również z chlebem. Jabłko dadane do pieczenia mięsa nadaju mu lekko słodki smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować