Karczek zapiekany z maślakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Soczyste plastry karczku pod złocistym sosem. Idealne drugie danie na chłodne zimowe dni. Dodatek maślaczków nadaje daniu niezapomniany smak.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 plastrów karczku
    6 plasterków żółtego sera
    około 30 dag ugotowanych maślaczków(ja korzystałam z mrożonych)
    1 cebula
    1 łyżka śmietany 22%, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu kieleckiego
    1 opakowanie sosu sałatkowego jogurtowo-czosnkowego(9 g)
    1 duży por
    około 15 dag surowego boczku lub słoniny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek zapiekany z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek lub słoninę pokroić w kostkę, podsmaż na suchej patelni, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, seler w krążkach oraz posiekane w plasterki maślaczki. Całość podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Plastry karczku osuszone posolić z obu stron. Naczynie żaroodporne natłuścić , układać plastry karczku, na nie plastry sera oraz 1-2 łyżki mieszanki z maślakami. Śmietanę, jogurt i majonez wymieszać z sosem sałatkowym, polać przygotowane danie. Piec około 60 minut w temp. regulowanej(na początku 180 stopni, potem zmniejszyć do 120-130 stopni). Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z surówką z czerwonej lub białej kiszonej kapusty. Do dania można podać ciemne pieczywo lub kluski śląskie.

Porady

Zamiast maślaczków możemy użyć pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować