Karczek zapiekany z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek lub słoninę pokroić w kostkę, podsmaż na suchej patelni, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, seler w krążkach oraz posiekane w plasterki maślaczki. Całość podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Plastry karczku osuszone posolić z obu stron. Naczynie żaroodporne natłuścić , układać plastry karczku, na nie plastry sera oraz 1-2 łyżki mieszanki z maślakami. Śmietanę, jogurt i majonez wymieszać z sosem sałatkowym, polać przygotowane danie. Piec około 60 minut w temp. regulowanej(na początku 180 stopni, potem zmniejszyć do 120-130 stopni). Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z surówką z czerwonej lub białej kiszonej kapusty. Do dania można podać ciemne pieczywo lub kluski śląskie.
Komentarze