Karczek piekę w rękawie piekarniczym, jest on wygodny i nie brudzi naczynia. A karczek polecam zamiast typowych wędlin, na chlebek albo podduszony na obiad.
10 min
Składniki:
2 kg karkówki
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, majeranek, tymianek, jałowiec, oregano, ziele angielskie, sól, pieprz
rękaw do pieczenia
Karczek z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek umyć, ponacinać i powkładać w nacięcia pokrojony czosnek, liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie.
Przygotować marynatę z powyższych składników (wymieszać wszystkie składniki). Marynatą natrzeć karkówkę z każdej strony. Włożyć do lodówki na noc.
Na patelni obsmażyć karkówkę bez marynaty. Karkówkę przełożyć do rękawa piekarniczego i dodać pozostałą marynatę. Związać końce rękawa. Całość piec w naczyniu żaroodpornym w 180-200 stopniach około 2 godzin.
Komentarze