Karczek z rękawa

4.5 (197 ocen)

  • 10 min

Karczek piekę w rękawie piekarniczym, jest on wygodny i nie brudzi naczynia. A karczek polecam zamiast typowych wędlin, na chlebek albo podduszony na obiad.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 kg karkówki
    4 ząbki czosnku
    4 liście laurowe
    marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, majeranek, tymianek, jałowiec, oregano, ziele angielskie, sól, pieprz
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek umyć, ponacinać i powkładać w nacięcia pokrojony czosnek, liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie.
    Przygotować marynatę z powyższych składników (wymieszać wszystkie składniki). Marynatą natrzeć karkówkę z każdej strony. Włożyć do lodówki na noc.
    Na patelni obsmażyć karkówkę bez marynaty. Karkówkę przełożyć do rękawa piekarniczego i dodać pozostałą marynatę. Związać końce rękawa. Całość piec w naczyniu żaroodpornym w 180-200 stopniach około 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować