Karczek pieczony

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszna i aromatyczna karkówka pieczona w rękawie z przyprawami idealna na ciepło i zimno, jako dodatek do obiadu lub jako wędlina do kanapek.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5 kg karczku
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka słodkiej papryki
    2 łyżki musztardy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Karczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym.
    Czosnek obierz przeciśnij przez praskę dodaj sól i wymieszaj. Końcem noża ponacinaj karczek i powkładaj czosnek z solą resztę przypraw wymieszaj.
    Musztardą posmaruj mięso i posyp przyprawami.
  • 2. Karczek włóż do rękawa do pieczenia końcówki zwiąż i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzej do 180 st. i piecz karczek około 1,5 godziny.

Porady

Mięso należy piec 1 godzinę na każdy kilogram. Po upieczeniu podawać na ciepło do obiadu lub na zimno jako wędlinę do kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować