Karczek cytrusowy z odrobiną pikanterii

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Coś genialnego! I dowód na to, że warto kombinować ;)

  • Łatwy

Składniki:


  • - karczek (mogą być inne mięsa do pieczenia): 3 kilogramy
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - ocet balsamiczny: 0.25 szklanki
    - sos sojowy: 5 łyżek
    - sok i skórka otarta z pomarańczy: 0.5 sztuki
    - sok i skórka otarta z cytryny: 0.5 sztuki
    - świeża papryka ostra chili: 1 sztuka
    - czosnek: 5 ząbków
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - czerwone porzeczki: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karczek cytrusowy z odrobiną pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksowałam w blenderze wszystkie składniki marynaty. Natarłam tym karkówkę i wsadziłam tak przygotowane mięsko na 24h do lodówki (pod przykryciem, najlepiej w zamkniętej misce). Po tym czasie wpakowałam karczek w rękaw do pieczenia, polałam marynatą i piekłam 2,5 godziny w 180C. Najpierw był obiadek, później PRZEPYSZNA wędlina. Super na święta!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować