Coś genialnego! I dowód na to, że warto kombinować ;)
Łatwy
Składniki:
- karczek (mogą być inne mięsa do pieczenia): 3 kilogramy
- oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
- ocet balsamiczny: 0.25 szklanki
- sos sojowy: 5 łyżek
- sok i skórka otarta z pomarańczy: 0.5 sztuki
- sok i skórka otarta z cytryny: 0.5 sztuki
- świeża papryka ostra chili: 1 sztuka
- czosnek: 5 ząbków
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- czerwone porzeczki: 0.5 szklanki
Karczek cytrusowy z odrobiną pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksowałam w blenderze wszystkie składniki marynaty. Natarłam tym karkówkę i wsadziłam tak przygotowane mięsko na 24h do lodówki (pod przykryciem, najlepiej w zamkniętej misce). Po tym czasie wpakowałam karczek w rękaw do pieczenia, polałam marynatą i piekłam 2,5 godziny w 180C. Najpierw był obiadek, później PRZEPYSZNA wędlina. Super na święta!
Komentarze