Kalafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny gotowany kalafior , mieszanka kukurydzy z groszkiem a wszystko zamknięte w skorupce z dobrze doprawionej i wyrobionej wołowiny.
Wszyscy zajadali się ze smakiem a pozostałe kotlety pokroiłam w plastry i podałam na kolację z mixem sałat.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały kalafior ( ok 300g.)
    sól
    1 mała puszka kukurydzy z groszkiem (140g po odsączeniu )
    Mięsna skorupka:
    500 g. mielonej wołowiny
    1 jajko
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki ziół ojca Mateusza
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
    ew. 2-3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Kulki

Kalafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem 1. Kalafior gotujemy al dente w osolonym wrzątku , odcedzamy , pozostawiamy do wyschnięcia.
  • Karafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem 2. Mięsna skorupka: Do mięsa wbijamy jajko , dodajemy przyprawy oraz. ew. bułkę tartą jeśli masa była by zbyt rządka.
    Wyrabiamy dłońmi puszystą masę mięsną.
  • Karafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem 3. W dłoni rozpłaszczamy małą część mięsa , kładziemy ok 2 łyżki odsączonej kukurydzy z groszkiem oraz różyczkę kalafiora.
  • Karafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem 4. Zlepiamy brzeg mięsa zamykając szczelnie.
  • Karafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem 5. Smażymy rumiane kotlety na mocno rozgrzanym , głębokim tłuszczu.
    Odsączamy na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować