Faszerowane jajka pieczarkami, smażone w mięsnej skorupce ( Mielone z faszerowanym jajkiem)

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kotlety mielone z niespodzianką w formię faszerowanego jajka pieczarkami. Rewelacyjnie smakują na ciepło jako dodatek do ziemniaków jak również i na zimno pokrojone w plastry. Możemy podać je na Wielkanocnym stole w towarzystwie świeżej sałaty i rzeżuchy - ucieszą wzrok i podniebienie.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Faszerowane jajka:
    10 jajek ugotowanych na twardo
    300g. pieczarek
    2 cebulki dymki
    1 łyżka masła klarowanego
    sól,pieprz
    Mięsna sorupka:
    1 kg mięsa mielonej łopatki wieprzowej
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 ząbki czosnu
    5-6 łyżek bułki tartej
    sól,pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowane jajka pieczarkami, smażone w mięsnej skorupce ( mielone z faszerowanym jajkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Faszerowane jajka:Obrane pieczarki pokroić w małą kostkę , cebulki posiekać drobno.
    Na patelni rozpuścić masło, zeszklić dymki, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynów.
    Każde jajko naciąć delikatnie z jednej strony,delikatnie wydrążyć żółtka, wymieszać je z pieczarkami.
    Farsz doprawić solą i pieprzem, nadziewać nim białka.
  • 2. Mięsna skorupka:Do mięsa wbić jajko, dodać śmietanę oraz posiekane drobno ząbki czosnku, wsypać bułę tartą oraz sól i pieprz.
    Wyrobić dokładnie masę mięsną.
    Każdej jajko dokładnie obkleić dość grubą warstwą mięsa.
  • 3. W głębokiej patelni rozgrzać olej, tyle by przynajmniej do połowy zakrywał jajka.
    Smażyć na rumiano z obu stron.
  • 4. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować