Kalafior z groszkiem w sosie serowym

0 (0 ocen)

Dla amatorów pikantnych smaków.

Składniki:

  • 1 mały kalafior (około 400g)
    250 g zielonego groszku

    Sos:
    100 g serka topionego z papryką
    150 g śmietany 12%
    1 łyżka musztardy rosyjskiej
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek szczypiorku
    1 łyżka tymianku suszonego
    sok z cytryny do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do samku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kalafior z groszkiem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior z groszkiem w sosie serowym 1. Kalafior podzielić na różyczki. Kalafior i groszek gotować (można razem) 5 - 7 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i razem wymieszać.
  • Kalafior z groszkiem w sosie serowym 2. Serek topiony rozetrzeć ze śmietaną i musztardą. Dodać posiekany czosnek i szczypiorek oraz tymianek. Całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się serka. Sos doprawić do smaku i wymieszać z warzywami.
    Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Jeśli groszek jest bardzo młody, można zrezygnować z gotowania warzywa. Poza sezonem można wykorzystać groszek mrożony (lekko obgotowany) lub konserwowy. Musztardę rosyjską można zastąpić łagodną - stołową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować