1 mały kalafior (około 400g)
250 g zielonego groszku
Sos:
100 g serka topionego z papryką
150 g śmietany 12%
1 łyżka musztardy rosyjskiej
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka tymianku suszonego
sok z cytryny do smaku
pieprz biały mielony do smaku
cukier do smaku
sól do samku
Kalafior z groszkiem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na różyczki. Kalafior i groszek gotować (można razem) 5 - 7 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i razem wymieszać.
2.Serek topiony rozetrzeć ze śmietaną i musztardą. Dodać posiekany czosnek i szczypiorek oraz tymianek. Całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się serka. Sos doprawić do smaku i wymieszać z warzywami.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Porady
Jeśli groszek jest bardzo młody, można zrezygnować z gotowania warzywa.
Poza sezonem można wykorzystać groszek mrożony (lekko obgotowany) lub konserwowy.
Musztardę rosyjską można zastąpić łagodną - stołową.
Komentarze