Panierowane kulki z żółtego sera

4.46 (154 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Posiadają chrupiącą skórkę i mięciutki, mocno serowy środek. Kuszą samym zapachem! W zależności od gatunku sera - wnętrze może się ciągnąć lub idealnie połączyć z resztą składników. (Jeśli chcecie ciągnący się środek - dodajcie mozzarelli lub innego łatwo topliwego sera.) Kuleczki idealnie smakują na ciepło (np. z ulubionym sosem), ale ostygnięte również szybko znikają. W razie czego można je delikatnie podgrzać (w kuchence mikrofalowej).

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 23 sztuki)
    350g żółtego sera
    2 jajka (małe)
    60-65g mąki pszennej
    1/3 łyżeczki chili w proszku
    1/3 łyżeczki tymianku
    1/4 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    bułka tarta do obtaczania
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (154 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Kulki Ser

Panierowane kulki z żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać jajka, mąkę oraz przyprawy.
    Wszystko razem dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Z masy uformować niewielkie kuleczki, które następnie należy obtoczyć z bułce tartej.
    Kulki smażyć (na średnim ogniu) na mocno rozgrzanym oleju do momentu, aż będą posiadały złoty kolor.
    (Olej w całości powinien pokrywać kulki.)
    Całość odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem lub bez dodatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować