Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wyśmienite kule mięsne z całą pieczarką i ciągnącą się delikatną mozzarellą. Na ciepło idealnie smakują jako dodatek do ziemniaków i sałatki na zimno zaś z ulubionym sosem np. czosnkowym, koperkowym czy też czy pomidorowym.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 średniej wielkości pieczarek
    2 kulki mozzarelli (każda po 125g.)
    400g. mielonej szynki wieprzowej
    1 cebula
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    sól , pieprz
    1 jajko
    4-5 łyżek bułki tartej
    bułka tarta do obtoczenia mięsa
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać , umyć , osuszyć.
    Mozzarellę odsączyć z zalewy , każdą pokroić na 5 plastrów.
    Do mięsa mielonego wbić jajko , wsypać bułę tartą i przyprawy.
    Dodać posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki.
    Wyrobić rękoma masę mięsną.
  • 2. Na każdą pieczarkę od strony korzonka kłaść plaster mozzarelli lekko dociskając ser.
    Każdą dokładnie obkleić mięsem , obtaczać w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzać olej w takiej ilości by do połowy zakrywał mięsne kulki , smażyć na rumiano z obu stron.
  • 3. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować