kapusta z pomidorami

0 (0 ocen)

latem często gotuję kapustę słodką z pomidorami lub ze śmietaną z mięsem i bez mięsa jak mam czas i ochotę :)

Składniki:

  • 2 udka lub kości schabowe lub żeberka,
    2 cebule,
    1 główka kapusty,
    około 70dag do 1kg świeżych pomidorów,
    pół opalonej cebuli do rosołu,
    zielony pakunek: 1 liść pora i selera +3 liście pietruszki,
    liść laurowy,
    sól i pieprz,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    1/2 łyżki majeranku,1/2 pęczka koperku,
    laska kiełbasy cienkiej,
    2 marchewki,
    1 pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rosół Dania główne

Kapusta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dojrzałe pomidory duszę, przecieram żeby dodać do kapusty 1. pomidory myję, a następnie polewam wrzątkiem w miseczce około 1 min, potem studzę w zimnej wodzie. obieram ze skórki, kroję na kawałki i zalewam 1/2 szkl wody. duszę kilka min około 15min. następnie blenderem rozdrabniam, przecieram przez sito i mam gotowe pomidory żeby dodać do kapusty.
  • siekam kapustę i obgotowuję 2. kapustę siekam, zalewam gorącą wodą - tzw.sparzenie. gotuję 5 min. wodę odlewam i dopiero wtedy zalewam ugotowanym rosołem.
  • rosół do kapusty 3. wcześniej gotuję rosół z udek albo kości schabowych albo żeberek z cebulką, zielonym pakunkiem marchewką pietruszką, solą pieprzem, liściem laurowym, 1 ziarnkiem ziela angielskiego i 5 ziarnkami pieprzu. rosół cedzę i wlewam do kapusty. mięso oddzielam od kości i też dodaję do kapusty. marchew i pietruszkę rozgniatam widelcem i też dodaję do kapusty.
    jeśli nie masz rosołu to możesz na szybko rozrobić 3 kostki rosołowe w gorącej wodzie, ale z rosołem lepsze.
  • kiełbasa i cebula pokrojona 4. dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę oraz paprykę majeranek koperek, sól i pieprz mielony do smaku i gotuje tak aż kapusta będzie prawie miękka ale jeszcze twardawa deko. wtedy dodaję wcześniej przetarte pomidory i gotuję jeszcze 10-15 min. następnie robię zasmażkę: 4 łyżki oleju słonecznikowego i 1 czubata łyżka mąki. smażę na złoty kolor i dodaję do kapusty. gotuję jeszcze 1 min ciągle mieszając żeby równo rozprowadzić zasmażkę i gotowe.
  • gotowe 5. jak ktoś bardzo lubi to może jeszcze dodać koperku. jak się doda koper do już ugotowanej kapusty to go widać na zielono bo ten wcześniej dodany pięknie łączy się z resztą składników i oddaje kapuście cały swój smak.

    czasem zamiast pomidorów i zasmażki daję śmietanę 30 % rozrobioną z 1 łyżką mąki, ale przed końcem gotowania zakwaszam kapustę 1 łyżką octu lub sokiem z cytryny.

Porady

wiadomo swoje pomidory i kapusta to skarb. nie rozgotuj kapusty bo zrobi się bryndza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować