latem często gotuję kapustę słodką z pomidorami lub ze śmietaną z mięsem i bez mięsa jak mam czas i ochotę :)
Składniki:
2 udka lub kości schabowe lub żeberka,
2 cebule,
1 główka kapusty,
około 70dag do 1kg świeżych pomidorów,
pół opalonej cebuli do rosołu,
zielony pakunek: 1 liść pora i selera +3 liście pietruszki,
liść laurowy,
sól i pieprz,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżki majeranku,1/2 pęczka koperku,
laska kiełbasy cienkiej,
2 marchewki,
1 pietruszka
Kapusta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pomidory myję, a następnie polewam wrzątkiem w miseczce około 1 min, potem studzę w zimnej wodzie. obieram ze skórki, kroję na kawałki i zalewam 1/2 szkl wody. duszę kilka min około 15min. następnie blenderem rozdrabniam, przecieram przez sito i mam gotowe pomidory żeby dodać do kapusty.
2.kapustę siekam, zalewam gorącą wodą - tzw.sparzenie. gotuję 5 min. wodę odlewam i dopiero wtedy zalewam ugotowanym rosołem.
3.wcześniej gotuję rosół z udek albo kości schabowych albo żeberek z cebulką, zielonym pakunkiem marchewką pietruszką, solą pieprzem, liściem laurowym, 1 ziarnkiem ziela angielskiego i 5 ziarnkami pieprzu. rosół cedzę i wlewam do kapusty. mięso oddzielam od kości i też dodaję do kapusty. marchew i pietruszkę rozgniatam widelcem i też dodaję do kapusty.
jeśli nie masz rosołu to możesz na szybko rozrobić 3 kostki rosołowe w gorącej wodzie, ale z rosołem lepsze.
4.dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę oraz paprykę majeranek koperek, sól i pieprz mielony do smaku i gotuje tak aż kapusta będzie prawie miękka ale jeszcze twardawa deko. wtedy dodaję wcześniej przetarte pomidory i gotuję jeszcze 10-15 min. następnie robię zasmażkę: 4 łyżki oleju słonecznikowego i 1 czubata łyżka mąki. smażę na złoty kolor i dodaję do kapusty. gotuję jeszcze 1 min ciągle mieszając żeby równo rozprowadzić zasmażkę i gotowe.
5.jak ktoś bardzo lubi to może jeszcze dodać koperku. jak się doda koper do już ugotowanej kapusty to go widać na zielono bo ten wcześniej dodany pięknie łączy się z resztą składników i oddaje kapuście cały swój smak.
czasem zamiast pomidorów i zasmażki daję śmietanę 30 % rozrobioną z 1 łyżką mąki, ale przed końcem gotowania zakwaszam kapustę 1 łyżką octu lub sokiem z cytryny.
Porady
wiadomo swoje pomidory i kapusta to skarb. nie rozgotuj kapusty bo zrobi się bryndza
Komentarze