3 kg kiszonej kapusty,
100 gram suszonych sliwek kalifornijskich Bakalland,
1 duża marchew,
4-6 cebul,to zależy od ich wielkości
suszone grzyby i mrożone grzyby lesne, ilosć zależy od upodobań, ja dodaję sporo,
3 listki laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
przyprawa uniwersalna,
pieprz ziołowy lub kolorowy,
białe wino do namoczenia sliwek
białe słodkie lub pósłodkie wino- ok. 1 szklanka
masło 100 gram.
Kapusta z grzybami lesnymi i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone sliwki namoczyć w winie , potem osączyć i pokroić.
Suszone grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na kilka godzin, potem je ugotować razem z grzybami mrożonymi,po ugotowaniu pokroić.
Cebule posiekać i zeszklić na oleju z masłem, dodać grzyby, razem podsmażyć, dodając przyprawę uniwersalna, pieprz .
Kapustę przepłukać, włożyć do dużego garnka, wlać wywar z gotowania grzybów, ostrożnie, bo na dnie może być piasek.
Dodać przesmażone grzyby z cebulką, 3 pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i masło ( ja dodaję pół kostki), można zamiast masła dodać oliwę.
Dodać także suszone sliwki i razem gotować do miękkosci kapusty. Ja dodaję jeszcze ok. 1 szklanki wina białego ciociosan( słodkie). doprawić ew. do smaku
Komentarze