Kapusta z grzybami lesnymi i winem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

lepsza od tradycyjnego bigosu

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty,
    100 gram suszonych sliwek kalifornijskich Bakalland,
    1 duża marchew,
    4-6 cebul,to zależy od ich wielkości
    suszone grzyby i mrożone grzyby lesne, ilosć zależy od upodobań, ja dodaję sporo,
    3 listki laurowe,
    6 ziaren ziela angielskiego,
    przyprawa uniwersalna,
    pieprz ziołowy lub kolorowy,
    białe wino do namoczenia sliwek
    białe słodkie lub pósłodkie wino- ok. 1 szklanka
    masło 100 gram.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grzybami lesnymi i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone sliwki namoczyć w winie , potem osączyć i pokroić.
    Suszone grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na kilka godzin, potem je ugotować razem z grzybami mrożonymi,po ugotowaniu pokroić.
    Cebule posiekać i zeszklić na oleju z masłem, dodać grzyby, razem podsmażyć, dodając przyprawę uniwersalna, pieprz .
    Kapustę przepłukać, włożyć do dużego garnka, wlać wywar z gotowania grzybów, ostrożnie, bo na dnie może być piasek.
    Dodać przesmażone grzyby z cebulką, 3 pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i masło ( ja dodaję pół kostki), można zamiast masła dodać oliwę.
    Dodać także suszone sliwki i razem gotować do miękkosci kapusty. Ja dodaję jeszcze ok. 1 szklanki wina białego ciociosan( słodkie). doprawić ew. do smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować