Kapusta włoska kiszona w główce

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kiszona włoska kapusta to idealna baza do gołąbków, zup oraz dodatek do rosołu.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty

    zalewa na litr wody 2 łyżki soli morskiej
    przyprawy:
    kminek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    ziarna kolendry
    kolorowy pieprz
    kozieradka
    nasiona kopru włoskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kapusta włoska kiszona w główce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Główkę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych liści. Wkładamy najlepiej do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Zalewamy solanką. Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w solance. Dodajemy przyprawy. Na kapustę stawiamy talerz. Talerz obciążamy, by kapusta nie wypływa na powierzchnię.

    Kapustę kisimy w stałej temperaturze pokojowej. Podczas kiszenia na powierzchni może pojawić się biała pianka, którą należy zebrać.

    Kapusta jest gotowa po około 2-3 tygodniach kiszenia.

Porady

Kiszona kapusta jest naturalnym źródłem witaminy C, wapnia i fosforu, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy (karotenoidów, polifenoli), bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy. Właściwości zdrowotne kapusty i soku z kapusty, które są naturalnym źródłem probiotyków warto wykorzystywać szczególnie w okresie zimowym, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na wirusy i przeziębienia. Spożywanie kapusty przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu oraz wspomaga odchudzanie. Ukiszona kapusta idealnie nadaje się do zawijania gołąbków. Lekko ukiszoną włoską kapustę można również dodać do rosołu idealnie zrównoważy ona słodycz marchewki i pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować