Pyszny dodatek do obiadu. Ta kapusta jest bardzo aromatyczna, pachnie cynamonem i goździkami.
60 min
Składniki:
2 łyżki oleju
1 główka czerwonej kapusty średniej wielkości
2 czerwone cebule
1 duże słodkie i miękkie jabłko (używam Lobo)
2 łyżki rodzynek
½ szkl. wody
1 łyżka łagodnego miodu
sok z pół cytryny
½ łyżeczki przyprawy do pierników
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanego koperku
Kapusta czerwona na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroić na cienkie paski ( ja to robię w ten sposób, że kroję ją na osiem części, wykrawam głąb i szatkuję dużym, ostrym nożem do mięsa).
Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużym garnku (około 5 litrowym) rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać kapustę, jabłko i rodzynki, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Od czasu do czasu zamieszać. Na początku, jak jeszcze kapusta nie puści soku, mieszać częściej. Po 45 minutach wlać wodę i gotować dalej jeszcze 15 minut. Teraz dodać miód, sok z cytryny, przyprawę do pierników, sól i pieprz do smaku, wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać masło i koperek. Podawać jako jarzynkę do obiadu.
Komentarze