PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kapusta czerwona na słodkohttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/74/a8b7ed8121c1fd71aec62e71a70ddff596c50195.jpeg9981256http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kapusta-czerwona-na-slodko-2
2 łyżki oleju
1 główka czerwonej kapusty średniej wielkości
2 czerwone cebule
1 duże słodkie i miękkie jabłko (używam Lobo)
2 łyżki rodzynek
½ szkl. wody
1 łyżka łagodnego miodu
sok z pół cytryny
½ łyżeczki przyprawy do pierników
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanego koperku
Sposób przygotowania przepisu:
Kapusta czerwona na słodko
1.
Kapustę pokroić na cienkie paski ( ja to robię w ten sposób, że kroję ją na osiem części, wykrawam głąb i szatkuję dużym, ostrym nożem do mięsa).
Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużym garnku (około 5 litrowym) rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać kapustę, jabłko i rodzynki, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Od czasu do czasu zamieszać. Na początku, jak jeszcze kapusta nie puści soku, mieszać częściej. Po 45 minutach wlać wodę i gotować dalej jeszcze 15 minut. Teraz dodać miód, sok z cytryny, przyprawę do pierników, sól i pieprz do smaku, wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać masło i koperek. Podawać jako jarzynkę do obiadu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze