Czerwona kapusta na ciepło

  • wyświetlono: 4147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis mojej mamy, która zawsze podawała ją na niedzielny obiad wraz z roladami i kluskami śląskimi.

allchemia
  • 30min

Składniki

mala główka czerwonej kapusty,
1 duża cebula,
1 jabłko lub sok jabłkowy,
olej,
ocet,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Czerwona kapusta na ciepło

  • 1. Kapustę kroję w kostkę i zalewam zimną wodą, solę. Gotuję 10 minut- max 15 minut, tak żeby kapusta była miękka. Następnie odlewam wodę i dodaję: pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko, 3 łyżki stołowe oleju, mieszam i skraplam lekko octem (1-3 małe łyżeczki octu), tak żeby kapusta nabrała ładnego czerwonego koloru. Na koniec przyprawiam do smaku solą i pieprzem, smacznego!

Porady

do kapusty można dodać zamiast jabłka sok jabłkowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylakuchnia polskadania śląskie

Komentarze

Podobne przepisy

cukinia

Dodane przez: Jolanta KG

Cukinia na ciepło

Szybki dodatek na ciepło do drugiego...

Sałatka ryżowa na ciepło

Dodane przez: Martyna1991

Sałatka ryżowa na ciepło

Bardzo smaczna sałatka ryżowa podana...

Sałatka na ciepło

Dodane przez: Ania_ag

Sałatka na ciepło

Dzięki temu, że sałatka jest podawana...

Kasza jaglana na ciepło z warzywami

Dodane przez: Iwona75

Kasza jaglana na ciepło z warzywami

Kasza jaglana wyrównuje równowagę...

kapusta czerwona

Dodane przez: Beata5

kapusta czerwona

pyszna zarówno na zimno jak i na...

image-20mo9jp

Dodane przez: Madleine1987

Sałatka z brukselki na ciepło

Idealna na lunch lub kolację

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE