Kapuśniak z żółtą soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie gęściochy? My kochamy. Treściwe są i pełne smaku. Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g surowego boczku
    3 ząbki czosnku
    4 ziemniaki
    1 pętko kiełbasy rzeszowskiej
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    1,7 l bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    100 g soczewicy żółtej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z żółtą soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniak z żółtą soczewicą 1. Na pierwszy rzut lecimy z boczkiem, który kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, wytapiamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione i obrane ząbki czosnku, ziemniaki pokrojone w kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kwadrans.
    Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z soczewicą. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować