Lubicie gęściochy? My kochamy. Treściwe są i pełne smaku. Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;)
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g surowego boczku
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 pętko kiełbasy rzeszowskiej
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1,7 l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
100 g soczewicy żółtej
sól, pieprz
Kapuśniak z żółtą soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pierwszy rzut lecimy z boczkiem, który kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, wytapiamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione i obrane ząbki czosnku, ziemniaki pokrojone w kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kwadrans.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z soczewicą. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze