Bardzo lubię kapuśniaczek z młodej kapusty i warzyw. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa kiedy to robiła go moja babcia i mama. Obowiązkowo musi być. w zupie świeży koperek
1 godz. 20 min
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
5 marchewek młodych
30 dkg kg ziemniaków
2 pietruszki
1 por biała część
20 dkg selera
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/2 pęczka koperku
sól do smaku
3 golonki z indyka
Kapuśniak z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewam trzy litry wody, dodaję golonki z indyka, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję 30 minut. Kapustę drobno szatkuję, marchewkę obieram i kroję w talarki, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Por kroję w krążki, pietruszkę obraną w kostkę..Do garnka dodaję wszystkie warzywa i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję koperek pokrojony i doprawiam solą do smaku.
Komentarze