Kapuśniak z młodej kapusty

4.5 (177 ocen)

Taką zupę często przyrządzam wiosenną porą kiedy pojawia się młoda kapusta i warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia.

Składniki:

  • 0,5 kilogram wędzonych żeberek
    1 małą główka młodej kapusty
    3 młode marchewki
    1 pietruszka
    5 młodych ziemniaków
    pęczek kopru
    3 listki laurowe
    5 ziaren pieprzu
    3 ziela angielskie
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i obraną cebulę. Wszystko zalewamy wodą,doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do zupy. Umyty koperek drobno siekamy,dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ostudzone żeberka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować