Kapuśniak na szynce cielęcej z żółtymi pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kapuśniak był zawsze jedną z moich ulubionych zup. Ponieważ kapusta w zimę gości bardzo często na moim stole, postanowiłam zabawić się i trochę zmodyfikować tę klasyczną zupę, bo zima jeszcze długa, a nie chciałabym żeby kapusta znudziła mi się...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    - 300 g dobrej kapusty kiszonej,
    - 60 dag szynki cielęcej
    - 4 pomidory Yellow Brandywine
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    - 5 ziemniaków
    Składniki robocze:
    - szczypta majeranku
    - kilka ziaren ziela angielskiego
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki domowej roboty wegety (przepis na moim profilu)
    - łyżeczka kminku
    - olej do smażenia
    - 2 listki laurowe
    - 3 ziarna pieprzu
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak na szynce cielęcej z żółtymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę obsmaż z wszystkich stron, a następnie zalej wodą. Dodaj czosnek, liść laurowy, domowej roboty wegetę, ziele angielskie oraz pieprz . Gotuj przez ok. 30 minut.
  • 2. Kapustę poszatkuj i dorzuć do mięsa (jeśli trzeba przepłucz ją wcześniej pod zimną wodą).
  • 3. W oddzielnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki (kwas z kapusty nie pozwoli ugotować się ziemniakom w wywarze!). Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru.
  • 4. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do zupy. Dopraw wywar solą, majerankiem i kminkiem. Wyjmij szynkę i pokrój ją na małe kawałki, a następnie wrzuć z powrotem do zupy. Podawaj z pieczywem razowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować