Kampinoski z dzikiem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynujemy przez 20 godzin rozmrożone mięso dzika w marynacie z czerwonego wina, ziela angielskiego, jałowca, posiekanego czosnku, gożdzików, cząbru, tymianku, estragonu i rozmarynu,
2.Moczymy szuszone grzyby w wodzie,
3.Gotujemy i odsączamy kaszę gryczaną,
4.Siekamy odzielnie za pomocą blendera ( z rozdrabniaczem) zamarynowany filet z dzika, cebulę, śliwki, grzyby i ugotowaną kaszę gryczaną,
5.Smażymy na patelni na oleju posiekane mięso do zrumienienia, dodajemy posiekane grzyby i smażymy następne 5 minut,
6.Dodajemy posiekaną cebulę i rozdrobnioną kaszę gryczaną,
7.Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy do farszu 1 łyżeczkę suszonego cząbru i tymianku,
8.Smażymy dalsze 10 minut, dokładnie mieszając,
9.Arkusz papieru ryżowego moczymy w miseczce z wodą, czekamy aż zmięknie. Następnie kładziemy na desce do krojenia. W odległości 2 cm od dolnej krawędzi nakładamy łyżkę farszu,
10.Zawijamy dolny brzeg papieru, w ten sposób aby przykrył farsz. Podwijamy lewy i prawy brzeg, tak aby powstała koperta. Następnie zwijamy od dołu do góry-czyli od bliższego nam końca (od siebie).
11.Zwinięte ruloniki pozostawiamy na 20 minut, aby obeschły,
12.Smażymy je na oleju do zrumienienia,
13.W między czasie przygotowujemy sos. Odsączamy marynatę od przypraw. Wlewamy do rondelka, dodajemy pulpę pomidorową, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut,
Komentarze