Kampinoski z dzikiem i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Smaczna przekąska inspirowana kuchnią polską i wietnamską.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - Mrożone filety z dzika: 250 gramów
    - kasza gryczana: 100 gramów
    - śliwki suszone bez pestek: 6 sztuk
    - średnia cebula: 1 sztuka
    - suszone podgrzybki brunatne: 20 gramów
    - suszony tymianek: 1 łyżeczka
    - suszony cząber: 1 łyżeczka
    - kwadratowy papier ryżowy: 17 sztuk
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    MARYNATA:
    - czerwone wytrawne wino: 100 mililitrów
    - Ząbki czosnku: 3 sztuki
    - ziarenka ziela angielskiego: 3 sztuki
    - ziarenka jałowca: 5 sztuk
    - suszony tymianek: 1 łyżeczka
    - suszony rozmaryn: 1 łyżeczka
    - suszony cząber: 1 łyżeczka
    - suszony estragon: 1 łyżeczka
    - suszone goździki: 2 sztuki
    SOS:
    - odsączona marynata: 70 mililitrów
    - pulpa pomidorowa: 200 mililitrów
    - Sól i pieprz do smaku.: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kampinoski z dzikiem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynujemy przez 20 godzin rozmrożone mięso dzika w marynacie z czerwonego wina, ziela angielskiego, jałowca, posiekanego czosnku, gożdzików, cząbru, tymianku, estragonu i rozmarynu,
  • 2. Moczymy szuszone grzyby w wodzie,
  • 3. Gotujemy i odsączamy kaszę gryczaną,
  • 4. Siekamy odzielnie za pomocą blendera ( z rozdrabniaczem) zamarynowany filet z dzika, cebulę, śliwki, grzyby i ugotowaną kaszę gryczaną,
  • 5. Smażymy na patelni na oleju posiekane mięso do zrumienienia, dodajemy posiekane grzyby i smażymy następne 5 minut,
  • 6. Dodajemy posiekaną cebulę i rozdrobnioną kaszę gryczaną,
  • 7. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy do farszu 1 łyżeczkę suszonego cząbru i tymianku,
  • 8. Smażymy dalsze 10 minut, dokładnie mieszając,
  • 9. Arkusz papieru ryżowego moczymy w miseczce z wodą, czekamy aż zmięknie. Następnie kładziemy na desce do krojenia. W odległości 2 cm od dolnej krawędzi nakładamy łyżkę farszu,
  • 10. Zawijamy dolny brzeg papieru, w ten sposób aby przykrył farsz. Podwijamy lewy i prawy brzeg, tak aby powstała koperta. Następnie zwijamy od dołu do góry-czyli od bliższego nam końca (od siebie).
  • 11. Zwinięte ruloniki pozostawiamy na 20 minut, aby obeschły,
  • 12. Smażymy je na oleju do zrumienienia,
  • 13. W między czasie przygotowujemy sos. Odsączamy marynatę od przypraw. Wlewamy do rondelka, dodajemy pulpę pomidorową, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut,
  • 14. Kampinoski podajemy z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować