Kalafior zapiekany z mięsem w sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie danie dla wielbicieli warzyw, mięsa otulonych sosem słodko kwaśnym.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    20 dag. młodej cukinii
    pół papryki
    1 sos słodko-kwaśny 550 g.
    250 g. mięsa mielonego
    2 jajka
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
    pół cebuli
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    Dodatkowo:
    Forma do zapiekania
    5 dag. tartego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior zapiekany z mięsem w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior 1. Do mięsa mielonego dodaję obraną i pokrojoną cebulę, jajka,bułkę tartą, suszone pomidory, sól i pieprz do smaku, mieszam. Robię niewielkie kulki. Paprykę kroję w kwadraty, a cukinię w pół plasterki, posypuję solą i słodką papryką. Kalafiora gotuję 10 minut w osolonej wodzie.
  • kalafior 2. Sos wylewam do naczynia do zapiekania. Układam kuli z mięsa , kalafior, cukinię i paprykę. Naczynie nakrywam i piekę 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie posypuję serem i zapiekam jeszcze 10 minut. Całość posypuję czosnkiem niedźwiedzim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować