Szybkie danie dla wielbicieli warzyw, mięsa otulonych sosem słodko kwaśnym.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 mały kalafior
20 dag. młodej cukinii
pół papryki
1 sos słodko-kwaśny 550 g.
250 g. mięsa mielonego
2 jajka
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
pół cebuli
sól i pieprz do smaku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Dodatkowo:
Forma do zapiekania
5 dag. tartego żółtego sera
Kalafior zapiekany z mięsem w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodaję obraną i pokrojoną cebulę, jajka,bułkę tartą, suszone pomidory, sól i pieprz do smaku, mieszam. Robię niewielkie kulki. Paprykę kroję w kwadraty, a cukinię w pół plasterki, posypuję solą i słodką papryką. Kalafiora gotuję 10 minut w osolonej wodzie.
2.Sos wylewam do naczynia do zapiekania. Układam kuli z mięsa , kalafior, cukinię i paprykę. Naczynie nakrywam i piekę 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie posypuję serem i zapiekam jeszcze 10 minut. Całość posypuję czosnkiem niedźwiedzim.
Komentarze