Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

4.49 (149 ocen)

bardzo smaczny, sos pomidorowy nadaje mu charakteru

Składniki:

  • 1 kalafior
    200 gramów koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    1 ząbek czosnku
    sól do smaku

Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior oczyścić i podzielić na różyczki. Opłukać i odcedzić. Ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Koncentrat pomidorowy połączyć z wodą, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem i solą do smaku. Dobrze razem wymieszać. Na blaszkę do pieczenia rozłożyć papier do pieczenia. Różyczki kalafiora maczać w sosie pomidorowym i układać na blachę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w 180 st C. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować