Kalafior zapiekany w sosie serowym

4.98 (169 ocen)

  • Łatwy

Popularne danie kuchni angielskiej, czyli cauliflower cheese. Jest to jedna z moich ulubionych kolacji.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kalafior świeży: 900 gramów
    - mleko: 400 mililitrów
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - ser żółty morski: 120 gramów
    - musztarda francuska ziarnista: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 3 szczypty
    - szczypiorek do posypania: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.98 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Kalafior zapiekany w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior w serowym sosie 1. Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos serowy. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, dodajemy masło. Na małym gazie ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia. Dodajemy musztardę, tarty ser, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu.
    Ugotowany kalafior przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem serowym i wkładamy jeszcze na 10 minut do nagrzanego piekarnika temperatura 180 stopni. Po wyjęciu można posypać świeżym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować