Kalafior zapiekany z warzywami w sosie serowym

4.49 (154 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafior w pysznym serowym sosie w sam raz na kolacje lub dodatek do mięsa.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 mały kalafior
    • 3 ogórki kiszone
    • ½ papryki czerwonej
    • ½ papryki żółtej
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 szk. śmietany 18 %
    • 20 dag sera żółtego
    • Sól
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kalafior zapiekany z warzywami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.
  • kalafior 2. Po ugotowaniu wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  • masło 3. 3. 2 łyżki masła rozpuszczamy w garnku.
  • mąka 4. 4. Dodajemy mąkę tak aby nie powstały nam grudki.
  • przyprawy 5. 5. Doprawiamy pieprzem, gałką oraz solą.
  • smietana 6. 6. Wlewamy śmietanę.
  • ser 7. 7. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, połowę sera dodajemy do sosu.
  • sos 8. 8. Gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera.
    9. Sosem polewamy kalafior.
  • ogórek 9. 10. Ogórka kroimy w kostkę.
  • papryka 10. 11. Z papryki usuwamy gniazda i kroimy w drobne paseczki.
  • warzywa 11. 12. Warzywa układamy na sosie.
  • ser 12. 13. Na wierzch posypujemy serem.
    14. Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
  • zapiekanka 13. 15. Kalafior gotowy.
    16. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować