Kalafior nadziewany mięsem mielonym

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kalafior w innej odsłonie. Jest bardzo prosty do zrobienia i smaczny. Mi ta wersja przypadła do gustu, ale ja też lubię kalafiory.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kalafior średni
    25 dkg mięsa mielonego
    2 łyżki bułki tartej
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 marchewka
    1 jajko

    dodatkowo
    3 łyżki śmietany 18 % gęstej
    4 łyżki sera żółtego tartego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior nadziewany mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior wydrążony 1. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie pięć minut. Wykładam i studzę go. Miskę wykładam papierem do pieczenia, i wkładam w nią kalafiora głąbem do góry. Wycinam noże go na tyle na ile można. Miska sprawi że kalafior się nie rozpadnie.
  • mielone, jaja, kaszka 2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, ząbek czosnku sprasowany, majeranek, pokrojoną i przesmażoną cebulkę. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej.Dodaję do mięsa. Całość wyrabiam.
  • kalafior napełniony mielonym 3. Napełniam kalafiora mięsem, uciskając mocno mięso. Kalafiora przekładam do posmarowanej formy do zapiekania żaroodpornej głąbem do dołu,a kwiatem do góry. Przykrywam papierem do pieczenia. Wstawiam na 35 minut temp 180 stopni.
  • kalafior posmarowany jogurtem i serem 4. Po tym czasie smaruję kalafior śmietaną , posypuję serem i wstawiam jeszcze na 15 minut, nie przykrywając go już. Ma się zarumienić. Po tym czasie zostawiam go jeszcze na piec minut w nagrzanym piekarniku i wyjmuję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Marchewka Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować