Nadziewany kalafior

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kalafior i mięso to pyszne połączenie smaków, do tego zapieczone pod serową kopułką cieszą również oczy :)

Składniki:

  • mniejszy kalafior
    250 g mięsa mielonego z indyka
    1 mniejsza posiekana cebulka + ząbek przeciśniętego czosnku
    mniejsze jajko
    garść tartego żółtego sera
    sól, pieprz, szczypta koperku świeżego lub soszonego
    2/3 szklanki bulionu warzywnego do podlania + kilka plasterków masła do obłozenia kalafiora
    3 - 4 plastry sera żółtego na wierzch
    natka pietruszki do posypania i dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nadziewany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lfh37b 1. Kalafior oczyścić z liści i wyciąć głąb uważając aby całość się nie rozpadła.
    Włożyć do wysokiego garnka, zalać osolonym wrzątkiem, podgotować przez 10 minut, teraz przelac zimną wodą.

    Mięso mielone wymieszać z jajkiem, serem, przysmażoną cebulką z czosnkiem, doprawić do smaku.

    Kalafior umieścić w okrągłej misce do góry miejscem wyciętych części, wcisnąć w nie mięso, wierzch przykryć wysmarowaną tortownicą.
  • image-0gk9aej 2. Całość odwrócić tak aby kalafior znalazł się w formie, wierzch obłożyć kawałkami masła
  • image-1fm6dhx 3. Do tortownicy wlać bulion i całośc wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 170 stopniach ok. 20 minut.
    Po tym czasie formę wyciągnąć, kalafior obłozyć plastrami sera i ponownie wstawić do piekarnika.
  • image-0slwcjo 4. Zapiec do zrumienienia sera.
    Przed podaniem udekorować gałązkami natki pietruszki.
  • image-12t7eob 5. Smacznego !!

Porady

Zamiast obkładania kalafiora serem można zapiec bez, a na talerzu polać ulubionym sosem, świetnie pasuje pieczarkowy czy pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować