Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, lekkie, puszyste, lekko wilgotne w środku o korzennej nucie. Wierzch ciasta posmarowałam kajmakiem i posypałam posiekanymi orzechami włoskimi. Idealne ciasto na każdą okazję.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 duże jajka klasa "L"
ok. 1 szklanki cukru kryształu
ok. 1 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 średnie jabłka
2 garście posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki ciemnego kakao
1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady
300 g dżemu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 budyń czekoladowy bez cukru 40 g
Kakaowo -czekoladowe ciasto wiewiórka lub zwane także jako ciasto salceson albo śmietnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wsypujemy budyń, dajemy dżem, przyprawę korzenną oraz kakao - dokładnie ucieramy - mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka, posiekane orzechy włoskie, drobno posiekaną gorzką czekoladę i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w temp. 180 stopni. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze