Kakaowe rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do ubitych jajek, ponownie delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 22x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok.30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
2.Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 10 minut. Żelatynę namoczyćw w 2 łyżkach zimnej wody przez ok. 2-3 minuty, dodać do gorących wiórek kokosowych, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
3.Mascarpone wyłożyć do miski, powoli wlewać śmietankę cały czas miksując. Do gęstego kremu śmietanowego dodać wystudzone wiórki, zmiksować.
Komentarze