REKLAMA

Kakaowe rafaello

wyświetlono: 1101 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Kakaowy biszkopt przekładany masą kokosową na bazie słodkiej śmietanki. Ciasto wilgotne, bardzo delikatne, rozpływające się w ustach.

opublikowany: 20.02.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 dużych jajek
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao

    do nasączenia:
    1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody

    krem:
    1 szklanka wiórek kokosowych
    200 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka żelatyny
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    250 g mascarpone
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
    Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką.
    Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do ubitych jajek, ponownie delikatnie wymieszać łyżką.
    Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 22x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok.30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 10 minut. Żelatynę namoczyćw w 2 łyżkach zimnej wody przez ok. 2-3 minuty, dodać do gorących wiórek kokosowych, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
  • 3. Mascarpone wyłożyć do miski, powoli wlewać śmietankę cały czas miksując. Do gęstego kremu śmietanowego dodać wystudzone wiórki, zmiksować.
  • 4. Spód ciasta kakaowego nasączyć połową wody, wyłożyć połowę kremu kokosowego, rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć resztą wody, wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: 23ewelina 23ewelina

Rafaello

Tani i szybki pomysł na ciasto.Dla wielbicieli kokosów.

kategoria: bułki Ciasta powidła opublikowany: 05.01.2020 | wyświetlono: 2870 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: swibek swibek

Rafaello - ciasto bez pieczenia

Rewelacyjne ciasto na szybko.. :) Smakuje wyśmienicie i chce się go jeść.. i jeść.. i jeść..

kategoria: Ciasta Desery rafaello opublikowany: 06.03.2012 | wyświetlono: 122217 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: krys1a

Rafaello

Bardzo lekki deser na bazie budyniu z wiórkami kokosowymi. Przepyszne, błyskawiczne i proste ciasto idealne na lato.

kategoria: Ciasta rafaello opublikowany: 13.09.2017 | wyświetlono: 1167 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Sernik rafaello

Przepyszny i kremowy sernik z chrupiącą, kokosową bezą. Doskonały do niedzielnej kawy.

kategoria: Ciasta serniki rafaello opublikowany: 03.05.2019 | wyświetlono: 1010 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE