Kakaowe ciasteczka z oczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś na osłodę dla dużych i małych, zapraszam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 170 g mąki
    95 g masła
    1 jajko
    50 g cukru pudru
    20 g kakao
    1 łyżka melasy
    dżem
    nutella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kakaowe ciasteczka z oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło powinno być miękkie. Przełożyć je do miski, dodać cukier puder i utrzeć mikserem lub drewnianą kulką ( ja użyłam kulki). Gdy składniki się dobrze połączą, dodać melasę i ponownie utrzeć. Dodać jajko, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kakao. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
  • 2. Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na płaski placek i foremką wycinać kształty. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Piec w 170 st około 10-12 minut. Ostudzić.
    Na „pełne” ciastka nakładać po odrobinie dżemu albo nutelli, przykryć ciastkiem z dziurką. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować